Acum 27 de ani, in octombrie 1990 cercetatorul dr. Wolfgang Feist construia prima casa pasiva in orasul Darmstad din Germania.
Ce este o casa pasiva ?
Profesorul Feist cauta de fapt o alternativa la energia produsa cu ajutorul combustibilului fosil limitat si care avea oricum ca principala problema emisiile de dioxid de carbon in atmosfera. Analizand pentru ce a fost folosit combustibilul extras din pamant, cercetatorul a ajuns la concluzia ca cea mai mare pondere a acestuia, peste o treime, a fost folosita pentru incalzirea cladirilor. Ca urmare acesta a cautat sa realizeze o constructie, o casa pasiva care sa rezolve problemele sistemelor traditionale de incalzire, ferestre, acoperis si sisteme de ventilatie. Asa s-a nascut prima casa pasiva plurifamiliala unde locuiau 4 familii, o casa care nu avea nevoie de nici un fel de energie pentru incalzire, asa cum poveste chiar dr. Feist intr-un interviu acordat www.blog.passivehouse-international.org. Aceasta casa pasiva a fost prima casă plurifamiliară locuită din Europa care a obținut un consum de energie de încălzire documentat sub 10 kWh / (m²a), un nivel de consum confirmat de-a lungul anilor de monitorizare detaliată.
Practic aceasta casa pasiva reduce pierderile inutile de caldura prin pereti, acoperisuri si ferestre. Acest concept este unul de succes pentru ca asigura aer curat constant, un climat interior foarte confortabil si costuri de încălzire neglijabile.
De ce o casa pasiva ?
Asa cum spunea dr. Feist, alegand sa construim si sa locuim intr-o casa pasiva „tratam planeta si pe semenii nostri cu respect si este de datoria noastra sa facem asta”.(sursa https://blog.passivehouse-international.org/first-passive-house-wolfgang-feist/)

sursa:passivhaustagung.de
De altfel, in 1996 dr. Feist pune bazele The Passive House Institute in Darmstad, Germania(https://passivehouse.com). Alaturi de o echipa de specialisti in continua crestere conceptul de casa pasiva se dezvolta continuu.
Revenim acum in prezentul nostru atat de torid. Meterologii ne avertizeaza ca avem cea mai torida vara din ultimii 150 de ani, conform Copernicus Climate Change Service (C3S).
Pe de alta parte, University of Hawai a publicat, recent, in Nature Climate Change
(www.nature.com/nclimate/), un studiu care arata ca, pana in 2100, 75% dintre populatia lumii se va confrunta cu episoade caniculare mortale. Cercetatorii au analizat 1.949 de episoade caniculare, incepand cu anul 1980, si au descoperit ca, azi, 1 din 3 oameni experimenteaza, anual, 20 de zile cu temperaturi extrem de ridicate, care pot atinge un nivel fatal. Pe de alta parte, studiul sustine ca, daca schimbarile climatice nu sunt combatute pana la sfarsitul secolului, 3 din 4 oameni vor experimenta astfel de episoade.
Tinand cont de toate acestea casele pasive sunt cu siguranta o solutie prin care „sa tratam natura si pe semenii nostri cu respect”, asa cum spunea profesorul Feist.
In Romania, acest concept este inca la inceput dar putem porni impreuna pe un drum de succes.
La nivelul anului 2016 in Romania erau un numar de 11 case pasive, 4 finalizate iar restul in curs de precertificare si numarul celor interesati de acestea este in continua crestere, conform arhitectului Ede Abos, presedintele Asociatiei Casa Pasiva, intr-un intreviu acordat adevarul.ro cu ocazia „Zilelor Portilor Deschise”. Aflam ca o astfel de casa permite costuri reduse cu 85% la facturile de incalzire fata de o cladire traditionala (adev.ro/pbdo2c).

sursa:adev.ro/pbdo2c
Vorbind despre o estimare a pretului unei case pasive, pentru ca la noi numarul de cladiri pasive este foarte mic este dificil de facut o estimare corecta, pentru ca fiecare dintre aceste case au fost realizate din materiale diferite. Conform aceluiasi interviu din adevarul.ro preturile au variat de la 480 euro/mp la 600 euro/mp.
Conform casabuhnici.ro, casa de asemeni certificata pasiva de catre The Passive House Institute, tinta a fost de 700 euro/mp.

sursa:adev.ro/pbdo2c
Mai mult decat atat, o directiva europeana care va intra in vigoare in 31 decembrie 2020 impune ca toate cladirile noi sa respecte principiul „consum aproape zero energie”. Astfel se vor stabili niste impuneri cel putin privind consumul de energie primara.
Si, e bine de stiut si faptul ca din 1991 şi până astăzi în lume au fost construite 3.875 de clădiri care respectă criteriile Institutului Casei Pasive.
Dintre aceste criterii, urmatoarele trei sunt esenţiale:
1. Prima se referă la consumul de energie necesar pentru a încălzi imobilul iarna, respectiv pentru a-l răci vara, care nu trebuie să fie mai mare de 15 kilowaţi/oră pe metru pătrat pe an, ceea ce înseamnă că, la o casă de 100 de metri pătraţi, în condiţiile în care un kilowatt/oră costă aproximativ 0,5390 lei, factura la căldură nu trebuie să depăşească 67 de lei lunar;
2. A doua cerinţă se referă la necesarul de energie primara necesară, care nu trebuie să depăşească 120 de kilowaţi/oră pe metru pătrat pe an.
3. A treia caracteristică a casei pasive este o
etanşeitate crescută (o casă pasivă pierde maximum 60% din volumul de aer pe
oră în mod necontrolat).
sursa :adev.ro/pbdo2c
Cum te putem ajuta ?
Daca vrei sa locuiesti intr-o astfel de casa, contacteaza-ne !
Putem face impreuna proiectul cu proiectanti nostri certificati de cladiri pasive.
Sau putem construi casa pasiva impreuna cu tine pentru ca suntem executanti certificati de Passive House Institute din Germania.
Gasim impreuna cea mai buna solutie de casa pasiva pentru tine!