Ce este o casa pasiva premium?
In 2015, Institutul Passive House din Germania a anuntat introducerea a noi clase de certificare a caselor pasive.
Astfel, pe langa standardul clasic de „casa pasiva”, au mai aparut doua standarde:
- Casa Pasiva Plus
- Casa Pasiva Premium
La baza lor se afla o noua procedura de evaluare, axata pe energia primara regenerabila (sau factorul PER).
Necesarul de caldura pentru o casa pasiva nu trebuie sa depaseasca 15 kW/m2 anual.
Acest principiu se aplica in continuare, dar odata cu introducerea noilor tipuri de standarde a inceput sa fie utilizat necesarul general pentru energie primara regenerabila (PER) in locul necesarului pentru energie primara, care era utilizat anterior.
In cazul caselor pasive clasice, aceasta valoare nu trebuie sa depaseasca 60 kW/m2 anual.
O casa construita in conformitate cu standardul de Casa Pasiva Plus nu trebuie sa consume mai mult de 45 kW/m2 anual de energie primara regenerabila.
De asemenea, trebuie sa genereze cel putin 60 kW/m2 anual in relatie cu zona acoperita de cladire.
In ceea ce priveste o Casa Pasiva Premium, necesarul de energie este limitat la 30 kW/m2 anual, iar cladirea trebuie sa genereze cel putin 120 kW/m2 anual de energie.
Clasa Premium se obtine cu o oarecare dificultate, astfel este dedicata persoanelor ambitioase care vor sa atinga nivelul urmator de eficienta economica, energetica si ecologica, avand la baza ultimele tehnologii din prezent.
Soarele si vantul furnizeaza energie primara regenerabila. O mare parte din electricitatea generata poate fi folosita direct.
Totusi, unele capacitati de depozitare sunt necesare pentru transferarea surplusului de energie catre perioadele din an asociate cu castigurile de energie mai mici, cum ar fi toamna sau iarna.
Unde a fost construita prima casa pasiva care a primit certificarea Premium?
Nu cred ca este o surpriza sa afli ca primul model de casa pasiva premium a luat nastere in Germania, patria mama a conceptului de casa pasiva.
Astfel, in 2015, in orasul Kaufbeuren din landul Bavaria, a fost construita una dintre cele mai sustenabile cladiri din lume si este un proiect unic mixt, atat rezidential, cat si comercial, care a indeplinit criteriul de Casa Pasiva Premium.
Cu un necesar de caldura de doar 8 kW/m2 anual, este o cladire unica in ceea ce priveste eficienta energetica.
In acelasi timp, are instalat pe acoperis un sistem fotovoltaic de 250 m2 care produce energie regenerabila.
De altfel, cuprinde o zona totala de 900 m2 si are un nume sugestiv: „Casa Energiei”.
La fel ca in cazul tuturor caselor pasive din Europa Centrala, eficienta energetica maxima este asigurata prin intermediul ferestrelor cu geam tripan, unui excelent nivel de protectie termica, o anvelopa etansa a cladirii, prin eliminarea puntilor termice si printr-un sistem de ventilatie cu recuperare a caldurii.
Casa Energiei din Kaufbeuren indeplineste aceste criterii si chiar le duce aproape de rangul perfectiunii.
Acum ca ai aflat ce este o casa pasiva premium si ce cerinte trebuie sa indeplineasca, iti voi prezenta principalele conceptii gresite pe care oamenii le au despre casele pasive, indiferent ca sunt clasice, plus sau premium.
Mituri frecvent intalnite despre casele pasive
Casele pasive au un pret foarte ridicat
Am auzit acest lucru de atatea ori in ceea ce priveste proiectele de case pasive. Majoritatea oamenilor sunt de parere ca o casa pasiva implica costuri foarte, foarte mari.
Permite-mi sa iti spun ca adevarul este altul: daca incluzi costurile de intretinere a unei case pasive si economiile facute la facturile de utilitati, pe termen lung aceasta este mult mai rentabila decat o casa conventionala.
Da, pretul constructiei unei astfel de case poate fi cu 10% mai mare decat a unei case normale, dar este o investitie in timp.
Nu uita ca o casa pasiva iti poate micsora factura la energie electrica cu pana la 90%. Iar asta nu este deloc putin.
Sunt sufocante
Casele pasive sunt de zece ori mai etanse decat cladirile conventionale. Asta nu inseamna implicit ca sunt sufocante.
Feresterele dintr-o casa pasiva se deschid normal. Iar datorita faptului ca sunt mai bine izolate, proprietarii de case pasive pot alege sa tina feresterele deschise mai multe zile pe an decat proprietarii caselor obisnuite.
Peretii sunt mult prea grosi
In mod obisnuit, peretii exteriori ai unei case pasive au o grosime mai mare de 30 cm.
Grosimea peretilor difera in functie de climat. Asa ca, de regula, peretii unei case pasive din Vancouver sunt mai grosi decat peretii unei case pasive din Los Angeles.
Intr-o casa normala, sunt sigur ca nu de putine ori te-ai ferit sa stai langa ferestre pe timpul iernii.
Intr-o casa pasiva, totusi, fiecare metru patrat din locuinta furnizeaza acelasi confort termic exceptional indiferent de anotimp.
Prea multe materiale exotice
Standardul de casa pasiva nu iti cere sa folosesti un set predefinit de materiale.
Poti folosi orice materiale doresti, cat timp indeplinesti cerintele tehnice ale unei case pasive.
Acest lucru iti ofera libertatea de a varia si de a alege materialele de constructie care iti plac tie.
Asadar, din punctul meu de vedere, acest lucru reprezinta un avantaj.
Este complicat sa intelegi principiile care stau la baza lor
La prima vedere, da, asa poate parea. Insa nu este un lucru valabil pentru toate domeniile cu care nu ai mai avut tangente pana acum?
Trebuie doar sa te documentezi, sa citesti opinii pe forumuri de specialitate, sa vizionezi materiale video si – de ce nu – sa contactezi o firma cu experienta in constructia de case pasive care este certificata de Passive House Institute din Germania.
Au un aspect urat
Daca ai da un simplu search pe Google si ai vedea unele modele de case pasive construite in toata lumea, ai observa ca nu sunt nicidecum urate, ci au un aspect modern si placut ochiului.
Da, este adevarat ca sunt axate mai mult pe performanta, dar este la discretia fiecarui constructor daca vrea sa sacrifice sau nu factorul estetic.
Este un concept mult prea nou
Inca o conceptie gresita despre casele pasive. Ideile care stau la baza notiunii de casa pasiva isi au originea in anii 1970.
De altfel, prima casa pasiva a fost construita in 1991, in urma cu 28 de ani, iar pana in 2019 au fost construite zeci de mii de astfel de case pasive, in toate colturile lumii.
Termenul de recuperare a investitiei este mult prea mare.
Pretul de constructie putin mai mare inseamna cateva sute de lei pe care le platesti in plus anual. Gandeste-te la economiile pe care le vei face la facturile de utilitati.
Daca reduci consumul de energie cu 90%, vei economisi circa o mie de dolari anual. Si daca pui cele doua lucruri in balanta, iti garantez ca vei iesi in castig.
Si nu am mentionat faptul ca pretul energiei electrice cunoaste cresteri sporadice.
Astfel, iti vei amortiza investitia destul de repede si chiar vei economisi o suma frumoasa de bani care in trecut era directionata catre achitarea utilitatilor.
Daca vrei sa iti construiesti o casa pasiva in Romania si ai nevoie de ajutorul unor executanti cu experienta certificati de Passive House Institute din Germania, atunci contacteaza-ne chiar acum. Iti vom clarifica orice nelamurire si iti vom oferi ajutorul necesar realizarii proiectului de casa pasiva mult visat!